BRUSSEL - Het partijbestuur van de CD&V zal morgen de leden die hebben aangekondigd naar de Nieuwe Christen-Democratie (NCD) van Johan Van Hecke te zullen overstappen, officieel uit de partij zetten. Dat heeft het partijbureau van de CD&V vanmorgen beslist.
Het gaat onder meer om Van Hecke zelf, Karel Pinxten, Paul Staes en Luc Willems. Ze zullen uit de CD&V worden gezet op basis van onverenigbaarheid, aldus de woordvoerder.

Voorts werd beslist dat er komende zaterdag een partijraad wordt bijeengeroepen om de CD&V-afdelingen te informeren over de situatie. De partijraad, waarin alle afdelingen zijn vertegenwoordigd, komt bijeen in Bornem.

Limburgse CD&V-mandatarissen steunen De Clerck
De Limburgse CD&V-mandatarissen blijven hun nationaal voorzitter Stefaan De Cleck steunen in zijn poging om de partij om te vormen tot een Christen-Democratische en Vlaamse Volkspartij.

De verklaring van de Limburgse mandatarissen van Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V) is een reactie op de overstap van Karel Pinxten van de CD&V naar de Nieuwe Christen-Democratie (NCD) van Johan Van Hecke. Die overstap wordt bestempeld als "een kaakslag voor alle medestanders en vrijwilligers die zich jarenlang ten dienste van Pinxten hebben ingezet".

De CD&V'ers betreuren het naar eigen zeggen ook dat bepaalde partijgenoten "omwille van persoonlijke ontgoochelingen en ambitie" op termijn hun heil zoeken bij de VLD.

Ook CD&V-senator Theo Kelchtermans verweet Pinxten eerder al "positioneringsdrang" toen die zijn overstap naar de NCD afgelopen vrijdag bekendmaakte. CD&V-Limburg betreurde het dan weer dat Pinxten geen intern overleg met het provinciaal bestuur pleegde om te bekijken hoe de verschillende stromingen binnen de CD&V eventueel verzoend konden worden alvorens naar de NCD over te stappen.