STRAATSBURG - Het Europees Parlement roept de Europese Commissie en Raad op om opnieuw grenscontroles in te stellen om de verspreiding van mond- en klauwzeer (MKZ) tegen te gaan. Het Verenigd Koninkrijk heeft de ziekte immers nog niet onder controle, zo stelden de europarlementsleden in Straatsburg n een voorstel tot resolutie.
In het Verenigd Koninkrijk breken nog steeds nieuwe MKZ-haarden uit, terwijl de Britse grenscontroles in gebreke blijven. Bovendien verspreidt de ziekte makkelijker in het frissere herfstklimaat, aldus de resolutie.

Deze vaststellingen zetten het parlement ertoe aan de Commissie en de Raad opnieuw wakker te schudden. Zo willen de volksvertegenwoordigers weten waarom in het VK geen ringvaccinaties zijn ingezet, welke vooruitgang is geboekt bij de ontwikkeling van nieuwe testmethodes en hoeveel de MKZ-crisis tot heden heeft gekost.

De resolutie wordt donderdag goedgekeurd in het Europees Parlement. Naar verluidt zullen enkel de Britse leden van regeringspartij Labour tegenstemmen.