MOSKOU - Bij twee zelfmoordaanslagen tijdens een rockfestival op het vliegveld Toesjino, ten noordwesten van de Russische hoofdstad Moskou, zijn zaterdag verschillende mensen om het leven gekomen. Sommige bronnen gewagen van een twintigtal doden, andere houden het bij 14 of 15 doden. Waarschijnlijk is de aanslag uitgevoerd door Tsjetsjeense guerrillastrijders.
Een vrouwelijk zelfmoordcommando zou zich in de buurt van de kassa's bij een controle hebben opgeblazen. Daarna zouden er in de onmiddellijke omgeving nog één of twee ontploffingen geweest zijn.

Verscheidene gewonden werden naar ziekenhuizen overgebracht. Een van de commando's zou de explosie van de gordel die ze om het middel had, overleefd hebben. Over haar identiteit zijn vooralsnog geen gegevens bekend. Wel zou de betrokkene een Tsjetsjeens paspoort op zak hebben gehad. President Poetin werd over de aanslag op de hoogte gebracht.

Festival gaat door

Ondanks de aanslag werden de optredens niet geannuleerd en ging het muziekfestijn voort. Vier uur na de explosie had het merendeel van de 15.000 muziekliefhebbers nog geen weet van de bomaanslagen aan de rand van het festivalterrein, meer dan 100 meter van het concertpodium verwijderd. De organisatoren wilden vooral paniek vermijden, vermoedt men. ,,Vanop het podium is niets gezegd over de terreurdaad. Het festival verliep in alle kalmte'', aldus een concertbezoeker.

In oktober vorig jaar overvielen Tsjetsjeense terroristen het Moskouse Musical-theater Noord-Oost en gijzelden meer dan 800 toeschouwers. Bij de gewelddadige bevrijding van het theater door de ordediensten stierven 129 gijzelaars. Het voorbije halfjaar hebben Tsjetsjeense terroristen bij zelfmoordaanslagen in Noord-Kaukasus meer dan 100 mensen gedood. De terroristen zijn gekant tegen de Russische overheersing van Tsjetsjenië.

Dit bericht werd ook verstuurd via sms
Ontvang het nieuws via sms : stuur ds abo alerts naar 3302
(0,25 euro per bericht) | meer info