RANGOON -- VN-gezant Razali Ismail gaat morgen naar Birma om de vrijlating te eisen van oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Sinds die vorige week werd opgepakt, is niets meer van haar vernomen.
Het bezoek van Ismail, de speciale gezant voor Birma van de Verenigde Naties, stond al langer gepland, maar na de arrestatie van Suu Kyi was onzeker geworden of het doorging. Vandaag zei Razali dat hij wel naar Birma gaat en dat hij bij het hoofd van de junta die Birma regeert, generaal Than Shwe, persoonlijk zal aandringen op de vrijlating van Suu Kyi.

Razali laat zijn bezoek aan Birma doorgaan op aandringen van de VN-top, zei hij. Hij had overwogen zijn bezoek af te zeggen, omdat de junta hem niet wilde beloven dat hij Suu Kyi, van wie niet duidelijk is waar ze wordt vastgehouden, zou mogen ontmoeten.

,,Ze vinden dat ik moet gaan en dat ik de Birmaanse regering moet duidelijk maken dat de VN vinden dat Suu Kyi moet worden vrijgelaten en dat ik de gelegenheid moet krijgen om haar te zien'', aldus Razali.

Suu Kyi werd opgepakt nadat vorige week vrijdag op een bijeenkomst van haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) onlusten waren uitgebroken tussen aanhangers van het bewind en van de NLD. Daarbij vielen zeker vier doden en rond de vijftig gewonden. Volgens Birmaanse bannelingen in Thailand zijn Suu Kyi en andere opgepakte NLD-leiders bij het geweld van vrijdag gewond geraakt, maar de junta ontkent dat.