TEHERAN - Voor het eerst sinds het religieuze doodsvonnis of fatwa is uitgesproken tegen de Britse schrijver Salman Rushdie, heeft de Iraanse president Mohammad Chatami de zaak als gesloten verklaard. ,,We moeten de zaak Rushdie als beëindigd beschouwen. Ik hoop dan ook dat dit vraagstuk niet meer wordt herhaald'', zo citeerde de krant Tosseh de Iraanse leider.

In 1989 sprak de toenmalige religieuze leider Ayatollah Ruhollah Chomeini een fatwa uit tegen de Britse schrijver. Volgens Chomeini was Rushdie's best-seller 'De Duivelsverzen' godslasterend. Sindsdien leeft de Indiase Brit onder constante politiebescherming.

,,Iran heeft in het verleden al officieel verklaard dat het in de affaire Rushdie niet zal ingrijpen'', zo verklaarde Chatami. ,,Wij zijn niet tegen vrije meningsuiting, maar de Salman Rushdie-saga was een culturele aanval tegen de islam en zijn waarden en daarom voor de islamitische wereld onaavaardbaar'', voegde hij er wel aan toe.

De fatwa tegen de auteur zorgde voor een diplomatieke crisis tussen Londen en Teheran. Pas in 1991 werden de diplomatieke relaties hersteld. In 1998, toen de Iraanse regering verzekerde dat het Rushdie niet meer naar het leven stond, stuurde Londen opnieuw een ambassadeur naar het land.

Met de verklaring is alvast een politieke streep getrokken onder de affaire Rushdie. Dit betekent niet dat de schrijver van 'De Duivelsverzen' zich zomaar op straat kan vertonen. Voor de conservatieve Iraanse clerus is het doodsvonnis nog steeds geldig, zo riep de Iraanse radio in februari van dit jaar nog om. Ook de radicaal-religieuze beweging 15-Chordad belooft nog steeds 108 miljoen frank voor wie de fatwa tegen Rushdie uitvoert.