RAMALLAH - Het zaterdag door de Palestijnse president Yasser Arafat aangekondigde staakt-het-vuren houdt voorlopig stand. Gisterennacht werd in de Gazastrook geen enkel incident gemeld.
Volgens de prominente PLO-politicus Hoessein el Scheich is het staakt-het-vuren ,,alomvattend'' en wordt het nog steeds in acht genomen. Yasser Arafat heeft de situatie ,,volledig onder controle'', aldus de PLO-topman.

Toch kwam het gisteren in het zuiden van de Gazastrook nog tot hevige gevechten tussen Israëlische soldaten en Palestijnen. Drie soldaten en 18 Palestijnen raakten hierbij gewond.

Volgens de Israëlische legeromroep zijn de voorbije dagen tien Palestijnen opgepakt, die plannen maakten voor aanslagen in Israël. De Palestijnse verbindingsofficier in Nabloes, Majdi Alawneh, werd vandaag gearresteerd. De Palestijnse Autoriteiten hebben al zijn vrijlating geëist.

De Hamas-beweging gaat alvast niet akkoord met de wapenstilstand. Een hoge vertegenwoordiger van de islamitische Palestijnse beweging verklaarde dinsdag dat de aanvallen ,,overal in Israël'' zullen worden verdergezet. ,,Er is geen sprake van een staakt-het-vuren'', aldus het Hamas-lid. Gisteren had een andere Hamas-verantwoordelijke een wapenstilstand gesuggereerd.

Hamas eiste zondag de verantwoordelijkheid op voor de aanslag vrijdag in Tel Aviv. Hierbij kwamen 20 jongeren om het leven.