ANTWERPEN - Het traditioneel jeugdwerk wordt van de kaart geveegd als de plannen van Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux werkelijkheid worden. Dat staat in het nummer van het weekblad Kerk en Leven dat morgen verschijnt. Anciaux wil met de jeugdwerkers een nieuwe ontzuilde structuur opzetten.
Het ruime aanbod van jeugdwerken en jeugddiensten met meer dan een kwart miljoen leden werd de voorbije jaren overkoepeld door de Vlaamse Jeugdraad. Tegelijk bestonden ook ideologische koepels van jeugdwerkorganisaties zoals de Katholieke Jeugdraad en het Socialistisch Jeugdverbond. Deze koepelorganisaties bepaalden mee de standpunten en het beleid van de Vlaamse Jeugdraad.

Aan deze toestand komt, als het van de minister afhangt, een einde. In plaats van de verschillende koepels komt er een pluralistisch steunpunt.

Volgens Kerk en Leven geloven de jeugdverenigingen niet of nauwelijks in de aanpak van de minister. Het weekblad vreest dat het traditionele jeugdwerk van de kaart wordt geveegd als de plannen van de minister straks werkelijkheid worden. ,,Wie de mond vol heeft van burgerschapsvorming gaat beter eerst in de leer bij de jeugdbewegingen'', zo stelt het weekblad.