LONDEN - De voormalige Britse premier, Margaret Thatcher, heeft zich de woede van Britse moslimorganisaties op de hals gehaald door haar uitspraken in The Times van vandaag. Ze uit in de krant ongebreidelde kritiek op moslimgeestelijken die volgens haar de aanslagen van 11 september niet sterk genoeg hebben veroordeeld.
,,De mensen die die torens naar beneden hebben gehaald waren moslims, en moslims moeten opstaan en zeggen dat dit niet de weg is van de islam. Passagiers aan boord van de vliegtuigen kregen te horen dat ze zouden sterven en er zaten kinderen in. Ze (de moslims) moeten zeggen dat dit een schande is'', aldus Thatcher.

Het is de eerste keer dat de 'Iron Lady' (ijzeren dame), die tussen 1979 en 1990 premier was van Groot-Brittannië, zich publiekelijk uitsprak over de zelfmoordaanslagen.


'Slecht geïnformeerd'
Leiders van de Britse moslimgemeenschap hebben ontstemd gereageerd op haar woorden. Thatcher is volgens hen slecht geïnformeerd en maakt zich schuldig aan opruiende uitspraken. Velen beschuldigen ook de media ervan een onjuist beeld te hebben geschetst van wat er leeft onder Britse moslims.

Zaki Badawi, de directeur van de moslimuniversiteit en voorzitter van de raad van imams en moskeeën in Groot-Brittannië, verklaart aan The Times dat de aanslagen in bijna alle gebedshuizen zijn veroordeeld.

,,De vrijdag na de aanvallen zijn in alle moskeeën, behalve in die van Hamza en Bakri die we als charlatans beschouwen, de aanvallen tijdens de preek veroordeeld. We hebben ook verscheidene artikelen en brieven geschreven en hebben commentaar gegeven waarin dat ook naar voor komt. Mevrouw Thatcher is niet goed geïnformeerd, maar misschien komt dat omdat ons commentaar niet voldoende door de media naar buiten is gebracht''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in