NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Rwanda, Uganda en Burundi gisteren verzocht om onderzoek te verrichtten naar de plundering van bodemschatten in Congo waarvan ze worden beschuldigd. De landen werd verzocht onmiddellijk een eind te maken aan die praktijken.
De drie landen hadden eerder op de dag in een openbare vergadering van de Veiligheidsraad het VN-rapport waarin ze worden beschuldigd veroordeeld. Ze noemden het rapport ,,verwerpelijk'' en ,,inaccuraat''. De Ugandese minister van regionale samenwerking Amama Mbabazi waarschuwde dat het rapport de pogingen om een einde te maken aan de 2,5 jaar durende oorlog in Congo kan ,,vergiftigen''.

Desondanks verklaarde Uganda een justitiële commissie in te stellen om de beschuldigingen te onderzoeken. Volgens het VN-rapport hebben zowel Ugandese burgers als militairen, onder wie de broer en de zoon van president Yoweri Museveni, zich schuldig gemaakt aan plundering, .

Burundi beloofde ook onderzoek in te stellen, maar Rwanda niet. De Rwandese regeringsadviseur Patrick Mazimhaka verzocht de Veiligheidsraad om het rapport af te wijzen.

Volgens het rapport verdienen de buurlanden van Congo die bij de oorlog in dat land betrokken zijn veel geld aan de handel in onder andere diamanten. De exploitatie van de Congolese grondstoffen zou een belangrijke reden zijn voor de voortzetting van de oorlog. Rwanda en Uganda steunen de rebellen in Congo, die de wapens hebben opgenomen tegen de regering van wijlen president Laurent Kabila. De vermoorde Kabila is inmiddels opgevolgd door zijn zoon Joseph. De nieuwe president lijkt serieus een eind te willen maken aan de oorlog.

De vijftien leden van de Veiligheidsraad noemden de informatie in het VN-rapport gisteren ,,verontrustend''. Over drie maanden, als de commissie die het rapport heeft opgesteld ook de reacties van de beschuldigde landen heeft verwerkt, zal de raad reageren op de aanbevelingen van de commissie. Volgens de commissie moet er een wapenembargo en een verbod op de handel in diamanten, goud, hout en mineralen worden afgekondigd voor de drie buurlanden van Congo.

De Congolese minister van buitenlandse zaken Leonard Okitundu bepleitte in de Veiligheidsraad steun voor de aanbevelingen in het rapport om compensatie te eisen van de buurlanden en een internationaal VN-orgaan in het leven te roepen om de beschuldigingen te onderzoeken. ,,In deze gigantische onderneming zijn de enige verliezers de Congolezen'', zei hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig