BRUSSEL - De regering heeft vandaag beslist om met onmiddellijke ingang gedurende twee weken geen visa meer uit te reiken aan Russische onderdanen. Het aantal Russische asielaanvragen daalt in verhouding minder dan het totale aantal aanvragen en Rusland werkt niet echt mee om de toevloed te stoppen, aldus het kabinet van de premier.
Minister van buitenlandse zaken Louis Michel heeft de ambassade in Moskou de opdracht gegeven om het loket voor visa te sluiten. Dat betekent dat Russische zakenlui en toeristen of Russen die familie in België willen bezoeken gedurende twee weken geen visum kunnen krijgen.

De maatregel is een gevolg van het feit dat het aantal asielaanvragen van Russen niet zo sterk daalt dan de aanvragen uit andere landen. Van de 1.760 aanvragen in april waren er een 200 of 15 procent afkomstig van Russen. Bovendien komen liefst een kwart van de Russische asielzoekers naar België.

De regering is voorts misnoegd over het feit dat de Russische autoriteiten geen inspanningen doen om de uitstroom in te dijken en dat er in Moshou een zekere onwil bestaat om uitgeprocedeerden terug op het Russisch grondgebied toe te laten.

Minister van binnenlandse zaken Antoine Duquesne bracht om die reden vorige week een bezoek aan Rusland en premier Verhofstadt riep de Russische ambassadeur in Brussel op het matje. Op die manier hoopt de regering de druk op de Russische autoriteit te verhogen om het probleem aan te pakken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig