HAMBURG - Talibanleider mollah Omar is nog niet opgepakt. Dat heeft de leider van de interim-regering in Afghanistan, Hamid Karzai, vandaag in een vraaggesprek met het Amerikaanse televisiestation ABC gezegd. ,,Als Omar was aangehouden, zou ik het weten'', aldus Karzai.
De Afghaanse minister van Wederopbouw, Mohammed Amin Farhang, had eerder voor de Duitse televisie gezegd dat de leider van de Taliban ,,misschien'' al was gearresteerd. ,,Ik heb gehoord dat mollah Omar is gearresteerd. Ik heb nog geen nadere gegevens'', aldus Farhang.

Een Talibancommandant zei volgens een functionaris van de Afghaanse inlichtingendienst donderdag dat Omar bereid zou zijn zich over te geven als de Amerikanen de bombardementen stopzetten. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden echter weinig waarde te hechten aan deze uitspraken. De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld verklaarde in Washington dat de Verenigde Staten vastbesloten zijn Omar en de Saudische terrorist Osama bin Laden ,,gevangen te nemen of te doden''.

Karzai herhaalde dat zijn regering de leider van de Taliban aan de Amerikaanse autoriteiten wil overdragen, opdat hij kan worden berecht voor zijn steun aan het wereldwijde terrorisme. ,,Het is een misdadiger, zowel in Afghanistan als in de wereld. Hij heeft zelfs op het laatste moment nooit met het terrorisme gebroken. Als de Verenigde Staten hem willen, zullen wij hem uitleveren'', aldus de leider van de interim-regering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig