MOSKOU - Rusland gaat zijn strijdkrachten het komend jaar met meer dan 15 procent inkrimpen tot één miljoen manschappen. Dat betekent niet dat zij aan strijdvaardigheid zullen inboeten, verzekerde Nikolaj Kormiltsev, opperbevelhebber van de Russische grondtroepen.
Rusland zal nog steeds in staat zijn de ,,potentieel gevaarlijke zuidwestelijke en Centraal-Aziatische strategische linies'' te verdedigen, zei Kormiltsev. Tegenover de afbouw van het aantal manschappen staat een opbouw van voortdurend gevechtsklare elementen, zei hij, verwijzend naar de divisies die de afgelopen drie jaar actief zijn geweest in Tsjetsjenië.

Hervorming van het leger is een van de prioriteiten van president Vladimir Poetin. Hij wil de 1,2 miljoen militairen de komende drie jaar met een derde terugbrengen, het materieel moderniseren en de dienstplicht uiteindelijk helemaal afschaffen.

Kormiltsev, die werd aangehaald door het persbureau Interfax, zei dat de strijdkrachten thans beter in staat zijn capabele officieren aan zich te binden. ,,Alleen degenen die echt dienen in plaats van hun meerderen te plezieren zijn gebleven en zij opereren in zeer moeilijke omstandigheden.'' Het aantrekken van eerstelijnsofficieren verloopt echter nog moeilijk, gaf hij toe. Op dit moment is slechts 60 tot 70 procent van de posten van pelotonscommandant bezet, zei hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig