AMSTERDAM - Anneke Brassinga heeft met haar bundel 'Verschiet' dit jaar de VSB Poëzieprijs gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Kees Fens vandaag bekend. Aan de jaarlijkse onderscheiding hangt een bedrag van 25.000 euro vast.
Naast Brassinga waren ook (Oost-)Vlaming Dirk van Bastelaere, Piet Gerbrandy, Jacques Hamelink en Gerrit Krol genomineerd. Maar Brassinga trok aan het langste eind, omdat 'Verschiet' volgens de jury ,,een ongewoon volle, rijke bundel is van beeldrijke poëzie, waarin de taal op vaak schitterende wijze vele mogelijkheden laat zien: in de hoogste lyriek, in de humor ook, en in de zeer mooie vertalingen''.

De prijsuitreiking vindt plaats op 26 mei in de Rode Hoed in Amsterdam op een avond waarop de genomineerden uit hun bundels voorlezen. Die krijgen allen een bronzen beeldje: Libero. Dat stelt een mensfiguur voor die worstelt met een boek.

Brassinga won eerder dit jaar de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2270 euro). In 1990 won ze de Herman Gorterprijs voor de bundel 'Landgoed' en in 2001 de Paul Snoekprijs voor 'Huisraad'.