BRUSSEL - De Europese Commissie heeft vandaag de beperkingen geschrapt voor het huren van telefoonlijnen voor de internationale telecommaatschappij Unisource. Dit samenwerkingsverband van het Nederlandse KPN, het Zweedse Telia en het Zwitserse Swisscom heeft volgens de commissie nog maar zo'n klein marktaandeel dat een beperking niet langer nodig is.
Bij oprichting van Unisource, halverwege de jaren negentig, was de liberalisering van de telecommarkt nog in volle gang. Ook het Spaanse Telefonica maakte daar toen nog deel van uit. Toenmalig Europees Commissaris Van Miert vreesde dat de vier moedermaatschappijen Unisource extra voordelige tarieven zouden bieden voor het huren van telefoonlijnen.

Unisource had dat voordeel kunnen doorrekenen aan grote internationale klanten, waardoor nieuwkomers op de markt geen kans zouden maken tegen de vier toenmalige monopolisten. Van Miert legde daarom de beperking op dat Unisource alleen internationale lijnen mocht huren tegen dezelfde tarieven als eventuele nieuwkomers.

Zijn opvolger Monti heft die beperking nu op, omdat Unisource afhankelijk van de verschillende EU-lidstaten nog maar een marktaandeel heeft van 4 tot 11 procent op de markt voor internationale contracten voor multinationals. ,,Bovendien is ook de liberalisering nu zo geslaagd, dat beperkingen niet langer nodig zijn'', aldus de woordvoerster van Monti.

Unisource is volgens de woordvoerster alleen nog maar actief op de markt voor internationale telecomcontracten, die grote ondernemingen forse voordelen kan opleveren voor lange grensoverschrijdende gesprekken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig