BRUSSEL - ,,Spirit is een virtuele partij geworden'', zegt voormalig Spirit-parlementslid Sven Gatz vanmiddag op een persconferentie. ,,Ik dacht eerst dat de partij kon worden samengehouden, maar ben misschien naïef geweest'', aldus Gatz. Hij zegt er meteen bij dat hij geen minister wil worden. Gatz maakte gisteren zijn overstap naar de VLD bekend.
De Brusselse politicus benadrukt dat hij in het begin geloofde in ID21 én Spirit. ,,Ondanks de vele moeilijkheden dacht ik dat de partij kon worden samengehouden'', luidt het.

Mentale klap

De mentale klap kreeg Gatz naar eigen zeggen na de démarche van Anciaux richting de SP.A en de overstap van vier parlementsleden naar de VLD. ,,Ik zag een nieuwe desintegratie opduiken en kon dat menselijk niet meer aan. Ik wil een stabiele basis om politiek werk te leveren'', aldus Gatz.

Gatz knoopte gistermorgen de knoop door, ,,omdat de toekomst van Spirit nihil is''. Hij heeft nagedacht over een overstap naar Agalev - ,,ik word warm noch koud van die partij'' - en geloofde ook in een kartel met de SP.A. Lid worden van de Vlaamse socialisten zag hij echter niet zitten: ,,Het apparaat heeft absoluut geen aantrekkingskracht''.

Vanwege de goede samenwerking met de Brusselse VLD'ers - met wie VU/ID in 1999 een kartellijst vormde - en de aanknopingspunten met de partij (directe democratie, ontzuiling, Vlaamse autonomie) koos Gatz voor de VLD.

Geen minister

Gatz benadrukt dat hij geen contact heeft gehad met VLD-voorzitter Karel De Gucht of de vier ex-Spirit'ers. Mocht hem gevraagd worden om minister te worden in de Vlaamse of Brusselse regering zou hij categoriek weigeren. ,,Ik ben wel een overloper, maar geen lijkenpikker'', stelt hij.