BRUSSEL - De minister van Onderwijs, Marleen Vanderpoorten, en de onderwijsvakbonden onderhandelen volgende week dinsdag over het optrekken van de vervroegde uitstapleeftijd voor leraars én over de globale eindeloopbaanproblematiek. Dat heeft de woordvoerder van Vanderpoorten vandaag gezegd.
Vanmorgen is het formeel overleg tussen minister en bonden over de vervroegde uitstapleeftijd begonnen. Vanderpoorten wil die van 55 naar 58 jaar optrekken. De maatregel geldt niet voor kleuterleidsters, die op 56 jaar kunnen uitstappen. Ook de inrichtende machten zitten mee rond de tafel. Dat is de normale procedure bij formeel overleg over besluiten van de Vlaamse regering, aldus de woordvoerder.

Goede sfeer

Het overleg van vanmorgen, dat plaatshad op het kabinet van minister-president Patrick Dewael, was een eerste algemene bespreking. Het ging nog niet om echte onderhandelingen. De sfeer was naar verluidt goed. ,,De reacties bij de bonden waren niet positief, maar ook niet negatief'', aldus de woordvoerder van Vanderpoorten. De verschillende partijen hebben een nieuwe afspraak gemaakt voor volgende dinsdag vanaf 14 uur.

Vorige vrijdag hadden de vakbonden laten weten dat ze bereid waren met de Vlaamse regering te zoeken naar creatieve oplossingen om leerkrachten aan te sporen les te blijven geven tot hun 58ste. Ze willen wel dat de mogelijkheid om vervroegd uit te stappen blijft bestaan.