MADRID - De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor vier recente terreuraanslagen in Spanje. Ook bevestigde de groep dat vier mannen die zichzelf onlangs per ongeluk hebben opgeblazen ETA-leden waren die een aanslag voorbereidden.

De ETA zei verantwoordelijk te zijn voor de autobomaanslag waarbij op 8 augustus in de noordelijke stad Zumaia de zakenman Jose Maria Korta om het leven kwam. Een dag later schoten ETA-leden in Berriozar de legerofficier Francisco Casanova dood. Ook de moordaanslag van 20 augustus op twee jonge agenten van de Guardia Civil en een autobomaanslag op 8 augustus in Madrid, waarbij elf gewonden vielen, waren het werk van de ETA, aldus de mededeling.

In het bericht bekendmaking werd niet gerept van de laatste aan de ETA toegeschreven aanslag, waarbij afgelopen week een 29-jarige politicus werd doodgeschoten.

De ETA deelde ook haar ,,diepe bedroefdheid'' mee aan de nabestaanden van de vier terroristen die omkwamen toen hun met explosieven volgeladen auto in Bilbao ontplofte. Onder de slachtoffers was volgens het bericht Patxi Rementeria, een hoge ETA-leider en een van de meest gezochte personen in Spanje.