BAGDAD - De Iraakse vice-premier Tareq Aziz heeft vandaag de ambassadeurs van Rusland, China en Tunesië ontboden om hen op de hoogte te stellen van de Iraakse afwijzing van de korte verlenging van het olie-voor-voedsel-programma van de Verenigde Naties.
De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad werden het gisteren eens over een verlenging van het programma met een maand. Daardoor krijgen China, Rusland en Frankrijk meer tijd om het Britse voorstel voor ,,slimme sancties'' te bestuderen. De voltallige raad heeft de sancties vandaag met een maand verlengd.

Schade

Aziz zei volgens het Iraakse staatspersbureau dat de verlenging aan Irak en aan zijn ,,Arabische en bevriende partners'' schade zal berokkenen. Hij zei dat de verlenging gebaseerd is op onderdelen van het door de Verenigde Staten gesteunde Britse sanctieplan dat Irak al heeft afgewezen.

Het voorstel laat de handel met Irak vrij, met uitzondering van een uitvoerige lijst goederen die ook een militaire toepassing hebben. Het staat ook commercieel luchtverkeer van en naar Irak toe, maar voorziet in strengere controles op de luchthavens van vertrek en aan de grenzen van Irak. Het moet pogingen van Irak tegengaan om door smokkel en verboden prijstoeslagen inkomsten uit zijn olie-export aan controle van de VN te onttrekken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig