JAKARTA - In de Indonesische provincie Atjeh is vandaag de islamitische sharia-wetgeving afgekondigd. De regering in Jakarta had daarmee ingestemd in de hoop daarmee de afscheidingsbeweging van Atjeh tevreden te stellen.

Wat de invoering van de nieuwe wetgeving voor de burgers betekent is nog niet duidelijk. Het provinciebestuur verklaarde op een officiële ceremonie dat de invoering van de sharia nog wordt voorbereid.

Zowel rebellen als mensenrechtenactivisten hebben het regeringsbeleid ten aanzien van de sharia veroordeeld als een manoeuvre om de aandacht af te leiden van de schendingen van de mensenrechten door het leger in Atjeh.

Volgens Yusuf Ismail Pase, advocaat en mensenrechtenactivist, zal de sharia de problemen van de provincie niet oplossen. ,,De Atjeeërs zijn al generaties lang islamitisch. Zij hebben geen sharia nodig'', zegt hij. De regering kan volgens hem beter militairen die wreedheden hebben begaan vervolgen om de steun van de bevolking te winnen.

Rebellenwoordvoerder Teungku Agam Kateraja verklaarde dinsdag dat de Beweging voor Vrij Atjeh haar strijd tegen het Indonesische leger zal voortzetten. ,,Wij vechten niet voor een islamitische staat, maar voor de beëindiging van de Indonesische overheersing'', zei hij.

Het afgelopen jaar zijn bij gevechten tussen separatistische rebellen en pro-Indonesische milities zeker 1.300 doden gevallen. De opstand in Atjeh begon halverwege de jaren '70.