KABUL - DE Afghaanse autoriteiten onderhandelen met de vertrouwelingen van de mollah Mohammed Omar over diens lot. Dat heeft Haji Gulallai, het hoofd van de Afghaanse inlichtingendienst, dinsdag verklaard. In het zuiden van Afghanistan zou een massale zoektocht naar de geestelijke leider van de Taliban en een wapeninzameling worden voorbereid.

Volgens Gulallai zou de mollah Omar zich bevinden in de regio van de zuidelijke provincie Helmand, ten westen van Kandahar. ,,Onze onderhandelingen met de mensen van de mollah gaan verder. Hopelijk zijn de onderhandelingen een succes en wordt de zaak opgelost'', aldus de chef van de inlichtingendienst.

In het zuiden van Afghanistan wordt intussen een grootschalige zoektocht naar de geestelijke leider van de Taliban en een wapeninzameling voorbereid. De operatie, die uitgevoerd zou worden door 4.000 á 5.000 Afghaanse militairen, eventueel met Amerikaanse steun, moest normaal dinsdagochtend begonnen zijn. Op vraag van de plaatselijke leiders is de zoekactie echter enkele dagen uitgesteld, om de onderhandelingen met de omgeving van Omar een kans te geven.

De operatie zou bestaan uit de inzameling van wapens van ,,onverantwoordelijke mensen'' en ook de zoektocht naar Omar en Al Qa'ida-leiders omvatten, aldus Gulallai.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig