WASHINGTON - Een ,,beperkt'' aantal Amerikaanse soldaten werkt in Afghanistan samen met troepen van de Noordelijke Alliantie. De Amerikaanse eenheden verzorgen daar verbindingstaken en sporen doelwitten op voor Amerikaanse luchtaanvallen op Taliban-posities. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld gisteren toegegeven.
,,We hebben manschappen op de grond, in het noorden, anderen zijn aangekomen in het zuiden en terug vertrokken'', zei minister Rumsfeld. Hij voegde er aan toe dat het Pentagon niet uitsluit dat er meer troepen komen.

Het is de eerste keer dat de Amerikaanse regering toegeeft dat grondtroepen actief zijn in Afghanistan sinds speciale eenheden 11 dagen geleden een aanval uitvoerden op een Taliban-basis bij Kandahar.

Verantwoordelijken van het Pentagon zeiden dat de Amerikaanse troepen ,,enkele dagen'' geleden het land waren binnengetrokken op vraag van de Noordelijke Alliantie en dat de doeltreffendheid van de Amerikaanse bombardementen op de frontlijn van de Taliban sindsdien fel verbeterd zijn.

Dinsdag werd tevens bekend gemaakt dat Amerikaanse C-130 transportvliegtuigen daarnaast ook meer dan 1 miljoen voedselpakketten hebben gedropt sinds het begin van de Amerikaanse vergeldingsaanvallen op Afghanistan.

Bijkomende voedselleveringen via land op zouden voldoende zijn om de komende maand 2 miljoen mensen te voeden, meldde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie wees er op dat 80 procent van de voedselhulp die door het VN-voedselprogramma en andere organisaties in Afghanistan werd verdeeld, door de VS is geleverd.