ZEIST - Louis van Gaal is met onmiddellijke ingang opgestapt als bondscoach van het Nederlandse voetbalelftal. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de Nederlandse Voetbalbond (KNVB), heeft het nieuws vanmorgen in Zeist officieel bekend gemaakt.
Van Gaal tekende in juli 2000, kort na Euro 2000, een contract voor zes jaar bij de KNVB als bondscoach en technisch directeur van de KNVB. Het Nederlandse elftal slaagde er onder zijn leiding niet in om zich voor het WK van 2002 te plaatsen. Van Gaal blijft tot 1 februari 2002 bij de KNVB om zijn taken aan zijn opvolger over te dragen.


Reactie Van Gaal
"Voor mij is dit een trieste dag. Anderhalf jaar geleden was ik ongelofelijk blij. Ik vond het een eer om bondscoach te zijn. Mijn ambitie was het om wereldkampioen te worden. We zijn niet eens op het WK gekomen. Dat vind ik triest en teleurstellend. Triest voor de Oranjesupporter, voor de Nederlandse Voetbalbond (KNVB), voor de sponsors. Als je geen resultaten haalt, weet je dat de druk op de KNVB groot wordt. Wij hebben gefaald. Het Nederlands elftal, de spelers, en de technische staf", zei Van Gaal ter verduidelijking van zijn vertrek.

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, zei dat de bond 'ook de hand in eigen boezem moet steken'. Hij sprak van een inschattingsfout. "We hebben nooit ingezien dat we uitgeschakeld konden worden voor het WK 2002."

Kesler benadrukte dat Van Gaal in een gesprek op 22 november zelf heeft aangegeven te willen stoppen. Na de uitschakeling van het Nederlands elftal voor het WK had de bond nochtans niet de intentie hem te ontslaan. "We schaarden ons onvoorwaardelijk achter Van Gaal, omdat we pas in april, mei 2002 zijn functioneren zouden evalueren. We twijfelden nooit aan zijn capaciteiten", aldus Kesler.

Dat evaluatiemoment werd op verzoek van de KNVB naar voren geschoven, om voor de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2004 al zeker te weten of Van Gaal door zou gaan. Van Gaal zei in dat onderhoud dat hij tot 1 juli 2002 wel door wilde gaan als technisch directeur. De KNVB stemde daarmee echter niet in.

Kesler wilde nog wat zaken rechtzetten. "Het beeld dat Van Gaal hier alleenheerser zou zijn klopt niet", zei hij. "Zowel de KNVB als Van Gaal hadden het recht om het contract op te zeggen. Louis heeft ons ook nooit een ultimatum gesteld."