BRUSSEL - Bij de Belgische afdelingen van de telecomgigant Alcatel staan in een eerste fase 213 banen op de tocht. Dat heeft Alcatel Bell vanmorgen in een mededeling bekendgemaakt. Een honderdtal onder hen kan op brugpensioen, voor de 113 anderen wordt naar een oplossing met de vakbonden gezocht.
Van de meer dan 200 banen moeten er 120 in Geel verdwijnen. ,,Dat is enerzijds het gevolg van de optimalisering van de productie, waarbij in de fabriek in Geel in de toekomst enkel nog breedbandacces-producten worden gemaakt'', aldus woordvoerster Tru Lefevre. De productie van zogenaamde S12-schakelaars wordt naar de Alcatel-fabriek in Duitsland overgeheveld. De productie van ADSL-racks (kasten bij operatoren) gaat naar Hoboken.

,,Anderzijds ligt ook de technologische evolutie, waarbij met steeds minder mensen dezelfde productie wordt geleverd, aan de basis van het banenoverschot'', aldus Lefevre.

Geen verrassing

Het nieuws komt niet onverwacht. De telecomgigant had eind juni al aangekondigd dat wereldwijd 16.000 vaste banen moeten verdwijnen. Voor 4.000 anderen wordt binnen het bedrijf zelf een oplossing gezocht. In België werkt 6.800 man bij Alcatel.

De vandaag aangekondigde maatregelen houden geen rekening met de componentendivisie die Alcatel wil verkopen. ,,Over de componentenafdelingen van Gent en Hoboken, samen goed voor 600 werknemers, is nog geen beslissing genomen'', aldus de woordvoerster.

Alcatel heeft het tweede kwartaal van dit jaar een recordverlies van 3,1 miljard euro opgetekend.