DEN HAAG - Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal zal Slobodan Milosevic ook aanklagen wegens genocide (volkenmoord). Die aanklacht heeft betrekking op Bosnië, en mogelijk ook op Kroatië. Dat heeft ze vandaag in Den Haag bekendgemaakt.
Genocide is de zwaarste aanklacht voor het VN-tribunaal. Tot nu toe is Milosevic alleen aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, gepleegd in Kosovo.

Advocaat voor Milosevic

Het Joegoslavië-tribunaal gaat Slobodan Milosevic een advocaat toewijzen. Dat heeft rechter Richard May vanmorgen gezegd. Milosevic is vanmorgen voor de tweede keer voor het tribunaal verschenen. Hij wil de aan hem toe te wijzen advocaat niet erkennen.

Milosevic beklaagt zich er intussen over dat hij in de gevangenis zo nauwlettend in de gaten wordt gehouden dat hij niet eens ongestoord met zijn tweejarige kleinzoon kan praten.


Milosevic beklaagt zich er ook over dat hij geen contact mag hebben met de pers, om ,,het hele systeem dat u vertegenwoordigt'' te kunnen bestrijden. ,,Ik word voortdurend gediscrimineerd, vanaf de dag dat ik (in de gevangenis) ben aangekomen'', aldus de Joegoslavische oud-president.

Proces volgend jaar

De rechter heeft bekendgemaakt dat het eigenlijke proces tegen Milosevic ergens in de eerste twee maanden van volgend jaar zal beginnen. Hoofdaanklaagster Carla del Ponte zei bezig te zijn de aanklacht tegen Milosevic uit te breiden met misdaden die in de eerste helft van de jaren '90 gepleegd zijn in Bosnië en Kroatië. Ook de tenlastelegging met betrekking tot Kosovo is nog niet helemaal klaar, zegt ze.

Milosevic wordt verdacht van oorlogsmisdaden tegen etnische Albanezen in Kosovo. Op 29 oktober houdt het hof opnieuw een zitting ter voorbereiding op zijn proces.