Boris Trajovski
©fdm
BOEKAREST -- De moord gisteren op acht militairen is extra reden om de Verenigde Staten om steun te vragen voor de strijd tegen etnisch-Albanese rebellen in Macedonië. Dat heeft de Macedonische president Boris Trajkovski vandaag voor vertrek naar Washington gemeld in Boekarest, waar hij een regionale top bijwoonde.

Tijdens het overleg veroordeelde de president de aanslag op de militairen nabij de plaats Vejce. Hij sprak van «puur terrorisme dat niets van doen heeft met de democratische eisen van de etnische Albanezen in Macedonië».

Trajkovski heeft zijn bezoek aan Roemenië in verband met het nieuwe geweld ingekort en vloog deze namiddag van Boekarest direct naar Washington. Het bezoek aan de VS werd eerder deze maand overeengekomen tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell aan Macedonië.

Etnische Albanezen vormen ongeveer eenderde van de twee miljoen inwoners van Macedonië. Het geweld is tot nu toe beperkt gebleven tot de grens met Kosovo. De opstandelingen hebben geen steun van Albanezen binnen het land.

Een rebellencommandant zei vandaag dat de actie waarbij de acht militairen omkwamen de schuld is van het Macedonische leger. Commandant Sokoli meldde het persbureau The Associated Press dat zijn mannen de patrouille van acht man hadden omsingeld, maar dat die zich weigerde over te geven.