WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn bereid het gesprek met Noord-Korea aan te gaan om tot een oplossing te komen voor het conflict over de Noord-Koreaanse nucleaire activiteiten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zondag gezegd. De VS zullen Noord-Korea echter op geen enkel vlak tegemoet komen zolang het zijn houding niet veranderd, zei Powell.

,,De kanalen staan open'', verklaarde Powell in het televisieprogramma Meet the Press . ,,We hebben manieren om met Noord-Korea te communiceren. Ze weten hoe ze ons moeten bereiken.'' De VS zullen Noord-Korea echter niet ,,belonen'' voor het wegsturen van de inspecteurs van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) en het hervatten van de activiteiten in de kerncentrale bij Yongbyon. Noord-Korea wil dat de VS concessies doen in ruil voor het beëindigen van het kernprogramma, zoals het tekenen van een niet-aanvalsverdrag met Pyongyang, maar als de Noord-Koreanen die houding niet veranderden zal Washington mogelijk de economische sancties tegen Noord-Korea verzwaren, aldus Powell.

Noord-Korea liet zondag weten het oplopend conflict met de VS op ,,vreedzame wijze'' te willen oplossen, maar benadrukte niet te zullen toegeven aan Amerikaanse druk, zo bleek uit berichtgeving in de Noord-Koreaanse staatsmedia. Concessies zouden volgens de krant Rodong Sinmun ,,vernedering, dood, ondergeschiktheid en slavernij'' tot gevolg hebben.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in