LONDEN - Het 5.7x28 mm kaliber van FN Herstal -- dat de wapenfabrikant gebruikt in zijn automatische pistool P90 -- geldt voor de Navo als kandidaat-standaardkaliber op wapens ter ,,persoonlijke bescherming''. Dat meldt het Britse weekblad ,,Jane's Defence Weekly'' in zijn laatste uitgave.

De andere kandidaat is de 4,6x30 mm kaliber van de Duitse firma Heckler&Koch. De experten van de Navo hebben nog niet beslist welk kaliber de huidige 9x19 mm-standaard zal vervangen. Volgens ,,Jane's'' moest eind vorig jaar de knoop al zijn doorgehakt. De beslissing zou ,,later op het jaar'' 2003 vallen.

Beide kandidaten hebben wapens ontwikkeld, aangepast aan hun respectieve kalibers, en zijn begonnen met de verkoop aan regeringen en legers. Volgens het vakblad werd de P90 verkocht aan meer dan 25 landen, en met name aan meerdere Amerikaanse agentschappen die instaan voor de bescherming van hoge verantwoordelijken. Het pistool Five-seveN, dat dezelfde kogels gebruikt, werd weerhouden door de luchtmacht van een Navo-lidstaat om haar piloten te bewapenen. Om welk land het gaat, is niet duidelijk.

De Navo is op zoek naar een nieuwe standaard voor lichte wapens (Personal Defence Weapons) om categorieën van het personeel mee uit te rusten, die niet meteen nood hebben aan een zwaar wapen, zoals chauffeurs en radio-operatoren.