TAMPA -- De Baltimore Ravens hebben gisteren in het stadion van Tampa (Florida) de 35e Super Bowl gewonnen door de New York Giants met 34-7 te verslaan. De ploeg van hoofdcoach Brian Billick was voor 75.000 toeschouwers onder aanvoering van de omstreden en vorig jaar van moord verdachte linebacker Ray Lewis oppermachtig.
De zege werd luid bejubeld in de 19e stad van de Verenigde Staten, maar gewelddadigheden bleven desondanks uit. Normaal gesproken loopt het uit de hand in de stad van de winnaar. Ook dat hoort bij Super Bowl. De wedstrijd is het hoogtepunt van het seizoen in de American footballleague en geldt als het grootste eendaagse sportevenement ter wereld.

De Giants waren de torenhoge favoriet nadat de ploeg in 1987 en 1991 de begeerde Vince Lombardi Trophy had veroverd. Maar Baltimore zag een uitstekend seizoen bekroond met de hoogste eer, vooral door een sterke defensie. In het eerste part viel de beslissing al. Door een touchdown en een veldgoal nam de ploeg een 10-0 voorsprong.

Het nietige Baltimore Ravens komt sinds 1996 uit in de NFL, in de plaats van het befaamde team Baltimore Colts dat ten koste van Dallas Cowboys de Super Bowl veroverde. Waardevolste speler van de ploeg bleek linebacker Ray Lewis. Lewis werd vorig jaar aangehouden op verdenking van dubbele moord in de nacht na de vorige editie van de Super Bowl en zat vijftien dagen in voorarrest. Later werden alle beschuldigingen ingetrokken, maar voor veel Amerikanen bleef hij verdacht. Lewis maakte in de Super Bowl grootse indruk met zijn tackles, passes en het elimineren van quarterback Kerry Collins. Ook stelde hij zijn naamgenoten, Jamal Lewis en Jermaine Lewis in staat na de 10-0 de Giants de nek om te draaien. Ray Lewis stamelde naderhand: ,,Als je mijn verhaal in een sprookjesboek zet, zal niemand het geloven. Via de hel ben ik nu in de hemel beland.''

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig