BERLIJN -- De Duitse regering zal nog deze week een verzoek tot een verbod van de extreem-rechtse NPD aanvragen.
Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Cornelie Sonntag-Wolgast zei vandaag dat het grondwettelijk gerechtshof in Karlsruhe één dezer dagen het verzoek kan verwachten.
Korte tijd later zullen ook de Bondsdag (Kamer) en de Bondsraad (Senaat) dergelijke verzoeken indienen. De regering had beide kamers gevraagd zich uitdrukkelijk achter zo'n verbod te scharen. Het constitutioneel hof gaat een mogelijk verbod toetsen aan de grondwet.

De regering en het parlement beslisten al in najaar van 2000 te streven naar opheffing van de Nationaal- Democratische Partij.

Sonntag-Wolgast zei er zeker van te zijn dat het grondwetshof de verzoeken zal inwilligen. De regering heeft volgens haar immers veel belastend materiaal over de NPD aangedragen. ,,We hebben zoveel overtuigende informatie verzameld en zo veel erge ideologische, strijdbare en van haat vervulde uitspraken dat we nalatig zouden zijn als we geen actie zouden ondernemen.'' De staatssecretaris gaf wel toe dat alle maatregelen tegen rechts-extremisme tot nu toe (zoals extra politie op straat, meer preventie en jongerenwerk) nog niet hebben geleid tot een daling van het aantal gewelddadigheden met een extreem-rechtse achtergrond.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig