GENT - Een onderzoeksrechter heeft het onderzoek afgerond tegen Joop Schafthuizen, de vriend van auteur Gerard Reve, met betrekking tot een aanranding van een dertienjarig jongetje. Volgende week wordt het dossier meegedeeld aan het Gentse parket die kan starten aan de eindvordering.
Eind januari zou het voor de raadkamer komen voor eventuele doorverwijzing naar de strafrechter. Dat deelt het Gentse parket vandaag mee.

Er loopt al een tijdje een onderzoek tegen Schafthuizen over een aanranding. Ondertussen heeft bijkomend onderzoek uitgemaakt dat Schafthuizen geen hijgtelefoontjes pleegde naar de familie van zijn vermeende slachtoffer.

Een maand geleden diende de moeder van het vermeende slachtoffer uit Machelen, klacht in tegen Schafthuizen wegens verschillende telefoontjes die ze van hem kreeg. Onderzoek wees uit dat enkele telefoontjes naar de voice-mail van de familie wel van Schafthuizen kwamen. Maar op enkele was er niets te horen, bij een paar opnames was er enkel sprake van een 'zware ademhaling'.

,,De verdachte heeft zelf in een verklaring gezegd dat hij enkel belde als reactie op een artikel in Het Laatste Nieuws . In dat artikel verwonderde de moeder zich over het feit dat hij nog steeds geen excuses had aangeboden'', zegt parketwoordvoerster Nicole De Rouck. ,,Tot nu toe heeft de verdachte alle voorwaarden, die hem werden opgelegd door de onderzoeksrechter, nageleefd''.