ROME - In vrijwel geheel Italië is zaterdagnacht de stroom uitgevallen. Het merendeel van de 57 miljoen inwoners van het land had urenlang geen elektriciteit. In de loop van zondagochtend was de stroomtoevoer in Noord-Italië hersteld. De elektriciteitsvoorziening in de hoofdstad Rome kwam rond het middaguur hortend en stotend weer op gang. Delen van het zuiden van het land zaten 's middags nog zonder stroom.
Het Zwitserse elektriciteitsbedrijf Atel meldde zondag dat de stroom was uitgevallen doordat vrijwel gelijktijdig een hoogspanningsleiding in Zwitserland en twee hoogspanningsleidingen in de Franse Alpen het hadden begeven. Het hele alpengebied had in de nacht van zaterdag op zondag te maken met noodweer. Italië betrekt zijn elektriciteit bijna volledig uit andere landen.

De problemen ontstonden rond 3.30 uur. In Rome kwam daardoor abrupt een einde aan de Witte Nacht, een evenement waarbij winkels, restaurants en musea de hele nacht open zijn en waarvoor honderden mensen op de been waren. Het nationaal elektriciteitsbedrijf ACEA meldde later dat feitelijk overal in Italië de stroom was uitgevallen, behalve op Sardinië.

Ook in de Zwitserse kantons Ticino en Grison, die aan Italië grenzen, viel kort voor 3.30 uur de stroom uit, maar hier duurde de stroomstoring nog geen uur. Rond 1.00 was in Midden-Zwitserland een hoogspanningsleiding die naar Italië loopt uitgeschakeld door een omvallende boom. Een andere hoogspanningsleiding raakte hierdoor overbelast en viel ook uit.

Er was geen sprake van grote chaos door de stroomuitval. De overheid riep de bevolking op niet aan het verkeer deel te nemen omdat de stoplichten het niet deden. Ook de treinen reden niet. Meer dan 110 treinen kwamen zaterdagnacht abrupt tot stilstand. Zo'n 30.000 passagiers moesten hun reis te voet vervolgen in het pikdonker.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig