LOS ANGELES - De ontwerpster van de barbiepop, de Amerikaanse Ruth Handler, is zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden. Handler was een van de oprichters van Mattel, de speelgoedfabrikant die Barbie maakte.

Van de naar Handlers dochter Barbara genoemde pop, waarvan de oerversie in 1959 op de markt kwam, zijn in 150 landen meer dan een miljard exemplaren verkocht. Door de jaren heen is Barbie onverminderd populair gebleven bij meisjes (en verzamelaars), die niet gevoelig bleken voor de kritiek dat de pop met haar supervrouwelijke figuur de rol van de vrouw als lustobject benadrukte.

,,Mijn hele filosofie omtrent Barbie was dat het kleine meisje via de pop alles kon zijn wat ze maar wilde'', schreef Handler in haar in 1994 verschenen autobiografie. ,,Barbie heeft altijd het feit vertegenwoordigd dat een vrouw keuzes heeft.''

Voor Barbie op de markt verscheen bestonden er vrijwel alleen babypoppen. Handler besloot een volwassener ogende pop te ontwerpen, omdat ze zag dat haar dochter graag met papieren aankleedpoppen speelde die tienermeisjes en carrièrevrouwen voorstelden. Al direct in het eerste jaar werden er 351.000 Barbies verkocht, á 3 dollar per stuk.