GENEVE - Een meerderheid van de bevolking in Zwitserland is voor een versoepeling van het bankgeheim als het gaat om rekeningen van buitenlandse belastingvluchtelingen. Dat blijkt uit een peiling van de Zwitserse krant SonntagsBlick .
Iets meer dan de helft van de 601 ondervraagden, 53 procent, is voor een versoepeling en 12 procent voor afschaffing van het bankgeheim. Slechts 28 procent wil het houden zoals het is.

De stellingname kan gevolgen hebben voor de onderhandelingen die Zwitserland voert met de Europese Unie over het bankgeheim, dat het Zwitserse bankwezen groot heeft gemaakt. Europa wil dat de Zwitsers meer doen tegen belastingvlucht en het witwassen van zwart geld. Dit moet vooral worden bewerkstelligd door het uitwisselen van informatie over buitenlandse rekeninghouders.

Zwitserland verstrekt nu alleen informatie over buitenlandse rekeninghouders als er sprake is van frauduleuze handelingen. Maar de EU wil dat dat ook gebeurt als er vermoedens van belastingontduiking bestaan.

De bank UBS, de grootste in Zwitserland, heeft haar regering gewaarschuwd niet te veel concessies te doen. Het succesvolle bankwezen, goed voor zo'n 14 procent van de Zwitserse economie, dreigt in het nauw gebracht te worden, aldus Marcel Ospel, voorzitter van de raad van bestuur van UBS.

Volgens Ospel wil Zwitserland voorstellen om een belasting te heffen op renteopbrengsten van buitenlandse rekeninghouders. Het grootste deel van deze heffing zou worden doorgesluisd naar de landen waar de rekeninghouders wonen.