WASHINGTON - De militante islamitische Hezbollah heeft duizenden raketten opgesteld in het zuiden van Libanon aan de grens met Israël. Daarbij zijn ook projectielen die steden in het noorden van Israël kunnen treffen. Dat meldt de krant The New York Times. De krant baseert zich op gesprekken met hooggeplaatste Israëlische en westerse functionarissen.
Sommige bronnen vrezen dat Hezbollah acties tegen Israël zou ondernemen als de VS Irak aanvallen. ,,We zitten bovenop een tijdbom'', zei majoor-generaal Benny Gantz tegen The New York Times. Gantz is verantwoordelijk voor het bevel in het noorden van Israël. ,,Dit hele gebied kan binnen de kortste keren in vlammen opgaan of het kan erg rustig blijven.''

In april bezwoer Amerika Syrië, een belangrijke Hezbollah-basis, nog om de militante groep aan te pakken. Volgens deskundigen komen de meeste Hezbollah-raketten uit Iran, een van Israëls vijanden. Duizenden raketten zijn naar de Syrische hoofdstad Damascus overgevlogen en met vrachtwagens naar het zuiden van Libanon gereden. Inmiddels zou Syrië zelf ook raketten hebben gestuurd.