SOIGNIES - 47 kinderen hebben vandaag in Soignies (Zinnik) bij Bergen een chloorvergiftiging opgelopen. De kinderen werden opgenomen in de ziekenhuizen Ambroise Paré in Bergen en Tivoli in La Louvière. Een dertigtal kinderen werden ter plaatse verzorgd.
De oorzaak van de chloorvergiftiging in het zwembad van Zinnik ligt bij een ongeval tijdens het overpompen van zoutzuur. Door een chemische reactie kwam er te veel chloor vrij in het zwembad. Zevenenveertig personen raakten bevangen en werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens de verantwoordelijke arts van de medische urgentiedienst raakte niemand ernstig geïntoxiceerd en zal geen enkel slachtoffer verdere hinder ondervinden van de vergiftiging.

Het ongeval gebeurde tijdens het overpompen van zoutzuur naar de reservoirs van het zwembad. Om een nog ongekende reden heeft er zich een chemische reactie voorgedaan waarbij er teveel chloor vrijkwam in het zwembad.

Op het moment van het ongeval waren drie klassen van de lagere school van de gemeenteschool van Naast aanwezig in het zwembad. Alle kinderen raakten vergiftigd, net als twee onderwijzers, twee redders en de bestuurder van de vrachtwagen die de lading vervoerde. In totaal raakten 47 personen geïntoxiceerd.

Twintig personen werden overgebracht naar de Sint-Jozef en Ambrosius-ziekenhuizen in Bergen en naar de Joliment- en Tivoli-ziekenhuizen in La Louvière. De anderen werden voor een controleonderzoek overgebracht naar het Tilorio-hospitaal in Zinnik. De meeste slachtoffers hebben overigens het ziekenhuis al verlaten.

Zodra ze op de hoogte waren van het ongeval, rond 11.45 uur, hebben de gemeentelijke autoriteiten het rampenplan gestart en installeerden ze een crisiscel in het stadhuis. De ouders van de kinderen krijgen er informatie en worden doorverwezen naar de ziekenhuizen waarnaar hun kinderen werden overgebracht.