BRUSSEL -- Voor ongeveer 20.000 toeschouwers heeft KVC Westerlo deze namiddag in het Koning Boudewijn-stadion de Beker van België voetbal gewonnen. In de finale versloeg de ploeg van trainer Jan Ceulemans kersvers eersteklasser Lommel met 1-0.
Westerlo ziet zijn prestatie beloond met een ticket voor de UEFA-beker. In augustus mag de ploeg al een eerste keer opdraven.

Met Westerlo en Lommel stonden twee gemotiveerde ploegen aan de aftrap. Zoveel was wel duidelijk. Beide ploegen gingen bijzonder gretig van start en brachten leuk voetbal. In de eerste minuten was het vooral Westerlo dat enkele kleinere kansen kon creëren, maar echt doelgevaar school er in die pogingen niet. De eerste echte kans kwam op naam van Lommel. Zsolt Baranyos schoot in de vierde minuut keihard op de binnenkant van het doelhout, maar de bal belandde net voor de doellijn. Even later, in de zestiende minuut, zag ook Westerlo een poging stranden. Lukas Zelenka raakte de binnenkant van de paal.


Delen
Naarmate de wedstrijd vorderde was het vooral Lommel dat voor de betere kansen tekende. De groen-witten zagen onder andere een doelpunt afgekeurd omwille van buitenspel. Het was dan ook een klein beetje tegen de gang van het spel in dat Jozef 'Jefke' Delen in de 36ste minuut de score mocht openen voor Westerlo: 1-0. Met die stand op het scorebord werd er gerust.

Lommel startte zeer snel in de tweede helft, maar de betere kansen waren voor Westerlo. Een pegel van Marc Schaessens in de 54ste minuut werd door Lommel-doelman Gert Davidts maar net over getikt.

Diezelfde Schaessens mocht even later nog eens proberen, maar toen ging zijn schot ver over. De partij verwaterde toen lange tijd, maar een schot van Scheepers (Lommel) in de 79ste minuut bracht weer leven in de brouwerij. Lommel begon steeds meer te drukken en dat resulteerde in een resem doelkansen. Westerlo-doelman Deelkens voorkwam erger. Westerlo moest het in die fase van de wedstrijd vooral hebben van zijn counters. Een schot van Mitrovic in de 85ste minuut kon maar net gekeerd worden. Lommel voerde in de slotminuten de druk nog wat op en domineerde nu overduidelijk, maar kwam niet meer tot scoren.

De ingevallen Pasquale Scavone kreeg in die laatste minuten nog een rode kaart nadat hij zijn frustratie uitte omwille van een gele kaart. 1-0 was de eindstand. Voor Lommel had hier meer kunnen inzitten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in