WALCOURT -- Ontevreden treinreizigers hebben vanochtend ter hoogte van Walcourt de trein Couvin-Charleroi (lijn 132) gedurende 5 minuten tegengehouden. Tijdens de actie, die uitging van de socialistische overheidsvakbond ACOD, zaten de treinreizigers op de rails voor de locomotief.
De aanleiding voor de actie zijn de problemen rond de vernieuwing van het spoorwegmaterieel op de lijn. Spoorweggebruikers én het NMBS-personeel zijn het wachten op de nieuwe dieselstellen van type 41 beu. De invoering was beloofd rond de jaarwisseling 2000-2001. Maar de levering zou volgens sommige bronnen niet voor midden 2002 gebeuren. Onaanvaardbaar, vinden de actievoerders.

De nationale spoorwegmaatschappij bestelde in 1997 tachtig van deze dieselmotorstellen bij GEC-Alstom in Spanje, maar de NMBS is niet tevreden over de technische kwaliteit. Met name de luchtkoeling, de dieselmotoren en de deuren stelden problemen. ,,Momenteel zijn reeds 37 stellen geleverd, die voornamelijk in de Kempen worden ingezet'', aldus NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts.

De problemen met de luchtkoeling en de dieselmotoren zijn zo goed als opgelost. ,,Het elektronicaprobleem aan de deuren is echter nog niet achter de rug. De NMBS neemt in afwachting geen treinstellen meer aan. De leverancier onderzoekt de problemen en voert eind deze week nieuwe proeven uit'', zei Goovaerts desgevraagd aan het persagentschap Belga.