BERLIJN -- Uit observaties van het Verfassungsgeschutz, de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, blijken in extreem-rechtse middens sinds anderhalf jaar de voorbereidingen voor geweldaanslagen gevoelig toe te nemen. De voorbije maanden werden nog nooit zoveel wapens en explosieven gevonden, verklaarde de staatsveiligheid maandag voor een aantal commissies van de Bundestag.
Eind 1999 telde de veiligheidsdienst 9000 gewelddadige rechts-extremisten, waarvan 85 procent skinheads. Dat zijn er een tiental meer dan vorig jaar. In totaal werden 2200 neonazi's geregistreerd in 150 regionale afdelingen. Het rechts-extreme milieu zou 4 procent gekrompen zijn tot 51.400 personen.

Van de drie extreem-rechtse partijen is de in 1964 opgerichte Nationaldemokratische Partei Deutschlands NPD de meest opvallende. Onder het voorzitterschap van Udo Voigt heeft de 6000 leden tellende partij zich systematisch opengesteld voor skinheads en neonazi's. Enkele vooraanstaande neonazi's zijn doorgedrongen tot de top van de NPD en zijn jeugdafdeling.

De grootste rechtsextremistische partij is de 17000 leden tellende Deutsche Volksunion (DVU), die gesponsord wordt door uitgever Gerhard Frei uit München en zich vrijwel enkel bij verkiezingen manifesteert. De in 1983 opgerichte Republikaner heeft 14000 leden en vertoont volgens het Verfassungsgeschutz ,,concrete extreem-rechtse aspiraties''.

Het zwaartepunt van het extreem-rechtse geweld ligt nog altijd in Oost-Duitsland. Hoewel er maar een vijfde van de Duitse bevolking woont, bevinden er zich de helft van de gewelddadige elementen. 240 van de 519 gewelddaden sinds eind augustus vonden plaats in Oost-Duitsland.