WASHINGTON - De Amerikaanse centrale-bankvoorzitter Alan Greenspan heeft er gisteren op gezinspeeld dat het gevaar van een recessie wat hem betreft nog niet geweken is en dat er genoeg ruimte is om de rente te verlagen.
,,De periode van lagere groei is nog niet voorbij en het gevaar bestaat dat de economische zwakte groter zal zijn dan waar nu op wordt gerekend, waardoor verdere beleidsmaatregelen nodig zijn'', aldus Greenspan. De bankvoorzitter nam de woorden recessie en renteverlaging niet in de mond, maar analisten interpreteerden de uitspraken als een teken dat de centrale bank, de Fed, bereid is de rente verder te verlagen in een poging een recessie af te wenden. Mogelijk wordt de beslissing tot een renteverlaging genomen als de beleidsmakers van de Fed op 26 en 27 juni weer bij elkaar komen.

De Fed heeft de rentetarieven dit jaar al vijf keer verlaagd met in totaal 2,5 procentpunt. Hierdoor zijn de kosten van leningen voor miljoenen Amerikaanse consumenten en ondernemingen in zeven jaar niet zo laag geweest.