Zapatero vastbesloten Spaanse troepen uit Irak terug te trekken
José Luis Rodriguez Zapatero
MADRID -- De aantredende Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft de Verenigde Staten en Groot-Brittannië laten weten vastbesloten te zijn de Spaanse troepen uit Irak terug te trekken.
Washington en Londen willen de regering-Zapatero binnen de coalitie houden die troepen voor Irak levert. Zapatero's voorganger José Maria Aznar was een fervent bondgenoot van de Amerikaanse president George Bush en stond vierkant achter de beslissing om ten oorlog te trekken tegen het Irak van Saddam Hoessein.

Zapatero sprak gisteren met de Britse premier Tony Blair en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Zij waren in Madrid om de rouwdienst bij te wonen voor de 190 slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 maart.

De krant El Pais berichtte dat Zapatero van plan is 125 man toe te voegen aan het Spaanse contingent in Afghanistan, om duidelijk te maken dat Spanje, hoewel het deelname aan de internationale troepenmacht in Irak voor gezien houdt, zich niet aan zijn verplichtingen wil onttrekken.