NEW YORK - De groei van het aantal domeinnamen op Internet is vorig jaar gestagneerd omdat speculanten die grote winst hoopten te maken met de verkoop van makkelijk te onthouden internetadressen, de domeinnamen afstootten die zij niet kwijt konden.
Ook het aantal nieuwe registraties van domeinnamen eindigend op de achtervoegsels .com, .net en .org bleef in de tweede helft van 2001 achter bij de verwachtingen. Dit blijkt uit cijfers die gisteren zijn gepubliceerd door VeriSign Inc., de beheerder van de drie suffixen.

VeriSign meldde een toename van 2 procent van het totaal aantal domeinnamen vorig jaar. In 2000 verdriedubbelde het totale aantal registraties nog. Het aantal speculanten dat domeinnamen slechts opkocht om die later voor veel geld te kunnen verkopen, nam aanzienlijk af.

Hoewel enkele namen voor miljoenen van eigenaar zijn gewisseld, bleven veel speculanten met hun domeinnamen zitten. Bovendien maakte nieuwe regelgeving het mogelijk voor bedrijven om namen via de rechter op te eisen. Het achterblijvende aantal nieuwe registraties in de tweede helft van 2001 kan bovendien worden verklaard door de introductie van nieuwe achtervoegsels als .info en .biz.

VeriSign registreerde in 2001 10,8 miljoen nieuwe domeinnamen. Het bedrijf verwacht in het tweede of derde kwartaal van 2002 weer groei van het aantal nieuwe registraties.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig