BRUSSEL - Op het overlegcomité van de federale regering en de regeringen van gemeenschappen en gewesten is het principe van het tijdskrediet aanvaard. Binnen de maand moet er een akkoord zijn over de toepassingsmodaliteiten. Dat kondigde premier Guy Verhofstadt na afloop van de bijeenkomst aan. Vlaams minister van Arbeid Renaat Landuyt noemde zich relatief tevreden over de vergadering.

Principe tijdskrediet aanvaard
Binnen het comité was men het eens dat Vlaanderen premies kan verstrekken voor het tijdskrediet, maar Wallonië heeft problemen met de modaliteiten. Daarom is afgesproken dat de interministeriële conferentie voor arbeid, waaraan ook uitzonderlijk de minister-presidenten zullen deelnemen, zich over de problematiek zou buigen. Zij moeten onder meer nagaan of het instrument dat Vlaanderen wil gebruiken, niet in strijd is met de wet. De conferentie dient klaar te zijn tegen het volgende overlegcomité dat op 26 februari opnieuw bijeen komt.

Voor Renaat Landuyt is het een grote geruststelling dat het principe van het tijdskrediet aanvaard is. ,,We moeten nu onderzoeken of er methodes kunnen gevonden worden die minder shockerend zijn voor onze Waalse vrienden'', zei de Vlaamse minister van Arbeid na afloop van de vergadering. Jonge delinquenten

Guy Verhofstadt nodigt maandag Vlaams minister Mieke Vogels en haar collega van de Franse gemeenschap Nicole Marechal uit voor overleg met betrekking tot de opvang van jonge delinquenten. Het probleem moet voor de premier volgende week van de baan zijn tegen de ministerraad, die uitzonderlijk woensdag samenkomt. Het doel is voldoende capaciteit te hebben om jonge zware delinquenten op te vangen en het "ping-pongspelletje tussen de federale regering en de gemeenschappen" te stoppen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig