ZURICH -- De Zwitserse luchtvaart- maatschappij Swissair, die ook belangen heeft in Sabena, heeft drastische herstructureringsmaatregelen aangekondigd. Bij het restaurantbedrijf Gate Gourmet van de luchtvaartgroep moeten 3.000 banen verdwijnen, er komen 25 procent minder lange-afstandsvluchten en de gezamenlijke activiteiten van Swissair en Crossair zullen worden afgebouwd.
Swissair zal Crossair volledig opslorpen om de kosten te drukken. De twee worden onder hetzelfde dak ondergebracht, onder de naam Swiss Air Lines. De afzonderlijke merken Swissair en Crossair worden eveneens behouden.

De herstructureringsplannen bij Swissair, die al sinds augustus sluimeren, zijn na de aanslagen in de Verenigde Staten plots in een stroomversnelling terechtgekomen. ,,De aanslagen hadden zware gevolgen voor de internationale luchtvaartsector en economie'', licht Swissair toe in een persmededeling.

Het is ook mogelijk dat Swissair nieuwe geldschieters krijgt. Er is een werkgroep in het leven geroepen die alle geïnteresseerde partijen verenigt. Deze werkgroep, onder leiding van de zakenman Ulrich Bremi, moet voor 10 oktober haar voorstellen presenteren. Op 9 november wordt het uiteindelijke project aan de aandeelhouders voorgelegd in een buitengewone algemene vergadering.

Na de bekendmaking van de herstructureringsplannen steeg het aandeel van Swissair 19,26 procent op de Zwitserse beurs.