LONDEN - De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zal tijdens zijn bezoek aan Iran, dat vandaag begint, de autoriteiten vragen naar de verblijfplaats van Imad Mughniyeh, een van de meest gezochte terroristen ter wereld. Aangenomen wordt dat hij in Iran woont. Dat schrijft de Britse krant The Times vandaag.
Veel inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat Mughniyeh, de man achter de ontvoering en gijzeling van veel Westerlingen in Beiroet in de jaren tachtig, een belangrijke rol heeft gespeeld bij de vliegtuigkapingen en daaropvolgende terreuraanslagen in de VS.

Mughniyeh is in veel Westerse landen berucht en gevreesd. Hij is een van de oprichters van de Hezbollah-zelfmoordcommando's in Libanon en wordt verdacht van het plannen van minstens zes kapingen in de afgelopen jaren. Vooralsnog gaat men ervan uit dat hij geen banden heeft met de huidige Iraanse regering van president Khatami.

Zegslieden in Iran stellen dat Mughniyeh zijn huis in Teheran is ontvlucht en naar de zuidelijke heilige stad Qom is getrokken. Hij zou daar beschermd worden door militante geestelijken en zou de afgelopen maanden verscheidene hooggeplaatste medewerkers van de Saoedische terrorist Osama Bin Laden hebben ontmoet.

Woordvoerders bij de inlichtingendiensten zeggen de hand van Mughniyeh te herkennen in de vliegtuigkapingen in de VS. Vooral het gebruik van zakmessen en scharen in plaats van vuurwapens zou op diens betrokkenheid wijzen.

Een woordvoerder op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen zei dat Straw zijn vertrouwen in Khatami wil tonen door hem de verdenkingen jegens Mughniyeh kenbaar te maken. De Britten gaan ervan uit dat het verzoek van Straw niet tot boosheid in Iran zal leiden, aangezien Khatami de aanslagen in de VS heeft veroordeeld en zei te willen helpen bij het opsporen van de daders.

Waarnemers gaan er echter van uit dat Khatami niet genoeg gezag heeft in Iran om de beschermheren van Mughniyeh over te halen hem uit te leveren. Mogelijk is hij inmiddels zelfs het land uit.

Mughniyeh heeft meermalen gepocht over de mislukte moordpogingen op hem. Daarbij kwamen twee van zijn broers om het leven. Naar verluidt heeft hij een of meer malen plastische chirurgie ondergaan.

Behalve verwoestende zelfmoordaanslagen in Libanon op een Amerikaanse marinebasis, de ambassade en een ander Amerikaanse gebouw, die aan honderden mensen het leven hebben gekost, wordt Mughniyeh verdacht van verscheidene kapingen.

Zo wordt vermoed dat een van de kapers die met een vliegtuig tegen het World Trade Center aanvloog ook behoorde tot de kapers die op kerstavond 1999 een toestel van Air India kaapten. Toen werd een van de passagiers doodgestoken en werden leden van de bemanning met messen bewerkt.