MELBOURNE - Elke Clijsters heeft zich vanmorgen geplaatst voor de kwartfinale van het juniores enkelspel op de Australian Open. Bij de jongens werd Steve Darcis, de andere Belgische junior in Melbourne, uitgeschakeld in de achtste finale.
Elke Clijsters (17), 189ste op de wereldranking bij de juniores, moest zelfs twee keer in het enkelspel aan de slag op dezelfde dag. Op Court 4 versloeg ze in de tweede ronde de Nederlandse Dominique Van Boekel (98ste) na 1u41 in drie sets: 1-6, 6-2, 6-2.

Een beetje later was ze op Court 5 te sterk in de achtste finale voor het Kroatische derde reekshoofd Matea Mezak (16), 's werelds tweede beste juniore. De Limburgse rechtvaardigde haar wildcard tegen haar veel hoger geplaatste tegenstandster: ze benutte vijf van haar zes breakkansen en maakte in 1u12 uit in twee sets (6-3, 6-4).

In de kwartfinale staat ze nu tegenover het nieuwe Russische supertalent Maria Sharapova, 14 jaar nog maar, en gevormd in de school van Nick Bolletieri. Sharapova staat reeds 31ste op de wereldranking bij de juniores.

Op Court 6 speelde Elke Clijsters nadien nog de laatste partij van de dag, in de tweede ronde van het dubbelspel met haar Franse partner Tatiana Golovin. En weer kon ze juichen. Tegen de Australische meisjes Dubravka Cupac en Casey Dellacqua werd het 6-3, 6-3 in 70 minuten, goed voor een ticket voor de kwartfinales.

Luikenaar Steve Darcis (17), 26ste in de wereld, betaalde zijn grote aantal directe fouten (50 tegenover 36 voor zijn tegenstander) cash in zijn achtste finale tegen de Australiër Raphael Dudek (32ste). Die won uiteindelijk na 1u50 in drie sets: 2-6, 6-3, 6-2.

Ook in de tweede ronde van het dubbel moest onze jonge landgenoot het onderspit delven. Samen met de Fransman Clement Morel moest hij na 1u26 het hoofd buigen voor de Australische derde reekshoofden Ryan Henry en Todd Reid: 0-6, 6-1, 9-7.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig