LEUVEN - De Leuvense internetbeveiliger Ubizen kon in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar (oktober-december 2001) de netto-verliezen van de voorbije kwartalen fors terugdringen. In vergelijking met het vorige kwartaal ging de omzet fors de hoogte in, werd de bedrijfskasstroom (Ebitda) terug positief en verminderden de operationele kosten sterk. Ubizen-topman Stijn Bijnens ziet de eerste tekenen van herstel, al durft hij zich nog niet echt uitspreken over de komende kwartalen.
Tijdens het voorbije kwartaal werd een omzet van 27,1 miljoen euro geboekt, wat de helft meer is dan de 19,4 miljoen euro van het vorige kwartaal. De Ebitda werd van een verlies van 4,5 miljoen euro terug positief (+0,125 miljoen euro) waarmee Ubizen zijn doelstelling geformuleerd ten tijde van de herstructurering in augustus 2001 haalt. Het nettoverlies daalde fors van 54,95 miljoen euro tot 3,70 miljoen euro. Ubizen maakte tijdens het voorbije boekjaar een nettoverlies van 64 miljoen euro.

De positieve evolutie tijdens dit kwartaal is vooral het gevolg van het fors terugdringen van de operationele kosten van 47,02 miljoen euro tijdens het laatste kwartaal van het vorige boekjaar tot 11,56 miljoen euro, een resultaat van het herstructureringsplan dat midden vorig jaar werd uitgewerkt en waarbij onder meer 120 van de 620 banen geschrapt werden. De stijging van de omzet heeft dan weer vooral te maken met de Online Guardian-divisie die veiligheidsoplossingen beheert voor klanten.

,,Na de aanslagen van 11 september in de VS is er in het algemeen terug meer vraag naar veiligheidsproducten'', aldus Stijn Bijnens. Voor het tweede kwartaal van dit boekjaar heeft Ubizen dezelfde vooruitzichten als het voorbije wat de omzet betreft.

Meer gedetailleerde vooruitzichten wil Bijnens voor de komende kwartalen niet kwijt. Hij gelooft niettemin dat Ubizen met haar producten een groeiend marktaandeel zal verwerven door toenemende erkenning voor haar technologie en voortgezette consolidatie in de sector.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in