SYDNEY - Een groep vluchtelingen van een detentiekamp in het Australische Woomera heeft geprobeerd zelfmoord te plegen door ophanging. De Australische televisiezender Channel Seven heeft dat vanmorgen bericht. Een van de vluchtelingen zou een kind zijn. De Australische regering stemde daarop in met het hervatten van de behandeling van asielverzoeken van Afghaanse vluchtelingen.
Het ministerie van Immigratie bevestigde slechts dat drie volwassen en een kind zijn opgenomen op de medische afdeling van het asielzoekerskamp. Minister Dean Brown van de deelstaat South Australia zegt dat een ouder in het kamp heeft gedreigd kinderen op te hangen.

Gisteren bleek al dat enkele tientallen vluchtelingen hadden geprobeerd zichzelf van het leven te beroven door een oplossing van shampoo en wasmiddel te drinken. Meer dan tweehonderd vooral Afghaanse asielzoekers in Woomera zijn in hongerstaking en tientallen van hen hebben hun lippen vastgenaaid, onder wie twee kinderen.

Vijf kinderen onder de 14 jaar die zonder ouders in het kamp zijn, worden door de autoriteiten overgeplaatst en van zeven andere kinderen wordt onderzocht of ze zijn mishandeld. In Melbourne weigeren 25 asielzoekers inmiddels ook te eten.

Door de toenemende problemen in Woomera, waar 830 asielzoekers opgesloten zitten, is de Australische regering onder steeds grotere druk komen te staan. De voorzitter van de Raad voor Multicultureel Australië, Neville Roach, trad gisteren af vanwege het ,,extreme'' asielzoekersbeleid. Oppositiepartijen hebben minister van Immigratie Philip Ruddock opgeroepen af te treden en de leiding van de detentiekampen over te dragen aan de Verenigde Naties. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR liet echter weten niet betrokken te willen raken bij het opsluiten van asielzoekers. In Australië zitten ongeveer 3.000 vluchtelingen vast in vijf kampen.

De behandeling van de asielverzoeken van ongeveer 2.000 Afghanen was in december stopgezet. Minister van immigratie Philip Ruddock betoogde toen dat de Afghanen waarschijnlijk toch niet meer voor asiel in aanmerking zouden komen, omdat het Taliban-regime was gevallen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig