Een actieve storing trekt in een noordwestelijke hoogtestroming over ons land en brengt zachte lucht met zich mee. In de onderste lagen van de atmosfeer is de lucht eerst nog erg koud, waardoor er sneeuw valt, die later overgaat in regen. Ook op kerstdag is het zacht en regenachtig, nadien kan koude lucht opnieuw ons land intrekken en neemt de kans op winterse buien toe.

Morgen is het bijzonder gevaarlijk op de weg in het binnenland. Op veel plaatsen valt er nog sneeuw en dat kan het verkeer behoorlijk hinderen. Aan zee is het al aan het regenen of begint het spoedig te regenen en smelt de sneeuw. In de loop van de ochtend en voormiddag is dat ook het geval in het binnenland. In de Ardennen blijft de sneeuw de hele dag liggen en is er met perioden zelfs zware sneeuwval. Na algemene vriestemperaturen afgelopen nacht stijgt het kwik vanochtend tot 3 of 4 graden aan de Kust en tot rond of net boven het vriespunt in het binnenland. In de Ardennen vriest het nog sterk. In de latere namiddag kan het kwik klimmen tot waarden tussen 6 en 8 graden in Laag- en Midden-België. In de Ardennen blijft het nagenoeg de hele dag vriezen. Er waait een strakke zuidwestenwind, windkracht 4 tot 6, met rukwinden tussen 60 en aan zee 80 kilometer per uur. Vanmiddag neemt de wind stilaan wat in kracht af.

Morgennacht kan er tijdelijk wat natte sneeuw vallen in de Ardennen, maar later in de nacht gaat die opnieuw over in sneeuw. Elders is het vrij zacht en wisselvallig. Aan zee kan het wat langer droog blijven, met mogelijk ook een opklaring. De minima liggen rond het vriespunt in de Ardennen en tussen 4 en 7 graden elders. De wind waait matig uit het westen, aan zee in vlagen vrij krachtig, windkracht 3 tot 5.

Vooruitzichten:

Dinsdag is het bijzonder zacht in Vlaanderen met maxima tussen 7 en 10 graden. In de Ardennen haalt het kwik 2 graden. Eerst is het regenachtig, later volgen er vanuit het noorden enkele opklaringen. Er komen dan buien opzetten, mogelijk met een winters karakter. In de Ardennen valt er sneeuw. Woensdag stroomt koude lucht over onze streken en volgen er enkele winterse buien. Meestal zijn dat buien van regen en sneeuw of hagel, maar in het oosten en de Ardennen zijn dat sneeuwbuien. De maxima liggen tussen -3 en 4 graden. Donderdag is het nog steeds vrij koud met kans op winterse buien.

www.meteoservices.be