MADRID -- De schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos is getroffen door een beroerte. De 38-jarige Jaime de Marichalar ligt half verlamd in een ziekenhuis in Madrid. Artsen noemden zijn toestand zondag ernstig. Pas de komende dagen zal duidelijk zijn hoe de verlamming zal evolueren.

De Marichalar is getrouwd met prinses Elena, de oudste dochter van koning Juan Carlos en koningin Sofia. Hij kreeg een beroerte toen hij zaterdagavond aan het trainen was in een fitnesscentrum. Hij wist nog wel zelf thuis te komen, maar daar verslechterde zijn toestand.

Jaime kreeg in het ziekenhuis medicijnen toegediend en werd zondag kunstmatig beademend. ,,De eerste 48 uur na een beroerte zijn cruciaal'', aldus de artsen. ,,We kunnen alleen maar hopen dat er geen verslechtering optreedt''.

De Marichalar, een zakenman van adellijke afkomst, is sinds 1995 getrouwd met Elena. Het paar heeft twee kinderen. Het ongeval komt als een schok: Jaime was steeds zeer sportief en nog nooit ernstig ziek.

De beroerte heeft ook geen gevolgen voor de troonsopvolging: in Spanje kan enkel de zoon van Carlos, in dit geval kroonprins Felipe, koning worden.