DEN HAAG -- Het dossier-Mabel Wisse Smit is verdwenen uit het archief van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is nog onduidelijk of het dossier al dan niet is ontvreemd. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. De veiligheidsdienst van het ministerie stelt een onderzoek in. In het Nederlandse parlement is vanmorgen intussen een debat begonnen over de affaire.
Voor het ministerie is het een raadsel hoe en waarom het uit 1992 daterende dossier is verdwenen. De verdwijning werd vorige week ontdekt toen iemand merkte dat in de rij archiefdozen een doos op z'n kop stond en uit de rij stak. In die doos was tot schrik van de departementsleiding alleen een leeg mapje-Mabel Wisse Smit aanwezig.

Mabel Wisse Smit is de verloofde van de Nederlandse prins Johan Friso. Er circuleren in Nederland allerhande geruchten over contacten van de vrouw met het zware criminele milieu.

Parlementair debat

Het Nederlandse parlement debateert vandaag over de huwelijkskwestie. Het debat komt er nadat de regering Balkenende geen toestemmingswet voor het huwelijk van de prins en Mabel wilde indienen. Daartoe werd besloten omdat de twee onvolledige en onjuiste informatie hebben gegeven over Mabels contacten met maffiabaas Klaas Bruinsma. Aangezien er geen toestemmingswet komt, kan prins Johan Friso nooit de troon bestijgen wanneer hij met zijn geliefde trouwt.

Tijdens het debat zal vooral de rol van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) centraal staan. Die dienst had herhaaldelijk gemeld dat er geen beletsel voor een huwelijk was.